Tuesday, 14 July 2009

ORANG NOGORI DAN ORANG MELAKA

semalam abiz class straight... ikut mr beruang jumpe kawan dia dekat mid valley.
Fuh penat juga bawak kereta, coz mr beruang terlalu malas untuk men drive kereta saya.
Sampai je kat sane mereka terus berbual..
aku pon sempat mendengar loghat pekat negeri sembilan nye....

mr beruang = ekau iwan dah lamo dok KL xnak ekau tepon den kan....

iwan = den lupo nak koba an kek kau. den dah tukar no tipon...

mr beruang = ekau memacam jo... alasan eh..

iwan = nie sapo nie tunang ko???

mr beruang = xlah bini den. hahahah..

iwan = orang mano??

mr beruang = melake....

iwan = ceh melake la ye....



Nie yang aku pelik kalau cakap dengan aku Mr beruang selalunya mengunakan bahasa melayu dengan biasa dan tak pernah berloghat negeri. Mr beruang juga orang P. dickson yang rata- ratanya mengunakan bahasa melayu biasa tanpa loghat. So untuk mendapat kepastian semasa dalam perjalan balik ke Cyberjaya aku bertanya mr beruang bagaimana dia fasih berloghat nogori tanpa sedikit cacat cela pon...

mr beruang cakap mum dia orang batu kikir and dad dia orang PD , so masa dia cuti dia selalu balik ke kampung di batu kikir dan selalu mengunakan loghat sana.
Baru aku faham. anyway die belanja aku makan masak lomak cili api dan aku sangat mengemari masakan itu.

1 comment:

  1. how DARE u PANggil I mr BERUANG..............

    ReplyDelete